Monday, October 29, 2007

Szabad(ka)ság

Mert hát végre nem dolgoztam négy napot. De mindenképpen már csütörtök este elkezdődött a szabad élet.
Ugyebár álcserkészafterpartylelkesmódra. Minden jövőbelátásom ellenére az azért nem jutott eszembe, hogy Harkállyal fogok aludni a Kápolnában. A többi kiszámítható volt. Mint ahogy az is, hogy nem fog felébredni, mert némára állította a telefonját az ébresztővel együtt, és Dani három perccel mise előtt robog be kicsit mérgesen. Szabadkán Paffytól bocsánatkérés, meg hogy nem fordul elő máskor (főleg, hogy már nem igazán alszom bent). De így volt mise és hazajövés, indulás előtt két órával bepakolás, hajmosás, tusolás, végső búcsú majd hétfőn jövök stb.
Aztán indulás vonatpótló busszal Röszkéig, majd vissza a sínekre, Vámos: "van bejelenteni valójuk? Á, kifelé még úgysincs." Gyorstalpaló a hogyan csempésszünk vonaton, hány másodpercig tart leszerelni egy lámpát és a ki talál több elgurult csavart tantárgyakkal. Természetesen mi ezt kollektíve nem láttuk, ahogy a kalauz se, aki bejött kezelni a jegyeket.
És persze félrehabkirándulás: burek benyomása "a kocsikban van a vizünk", színház sékszpír vízkeresztye modernül U2 számokkal (one, withorwithoutyou) Paffy a nézőtéren, bár nézőtér a színpadon "a humántudományok megkopaszítanak, nézd csak meg a papokat" szálláson alvóhelynek barikádépítés.
Reggel meleg teát kaptunk, pékségben reggelizés eurokrémes összetekert valami de még meleg és finom és már megint tele vagy, Szabadka körberohanása "itt már jártunk". Nekem a szecesszió kicsit túlzás, a Városháza tornya meg kicsit magasan van, pulzus 250. Dani lentről integet, én mondjuk nem láttam, csak a többiek ordítását hallottam. És kettérepedt templom megtekintése, egy részét szó szerint a Szentlélek tartja. És persze ebéd kb. 800 Ft, iszonyatos adag (legalábbis nekem) meg választék (2féleves, 5 köret, 7 feltét, süti, kenyér, salátát te szedsz annyit és azt amit akarsz). Palics állatkert "vigyük haza a macit (oroszlánt, bölényt, elefántot)".
Tópart, víziszörnykeresés, étteremben rendelés, hamár bementünk wcre, jelen pivo, meg vörösbor és Dani itta meg a legtöbbet. Ennyire alkoholistátlan volt a társaság, mert Zoli pálinkájából ha másfél deci fogyott 12 ember közötti négy külön időpontban történő körbejárásra. Azért lekéstük a buszt, mert nekem már megint wcre kellett menni, díszkiséret bárba Lóri és Imi, Imi ékes szláv nyelven megkérdezte, hogy használhatom-e a toilettet, a fickó mondta, hogy igen, és leült magyarul beszélgetni a vendégekkel. Szállásnál szomszédban templom, harangszó 5-kor, 6-kor, fél 7-kor, háromnegyed hétkor, hétkor. Imi horkol, kicsit Zoli is, de Szilvi még nálam is jobban szenvedett a suhogós hálózsákoktól. Judit éjszaka felébredt és azt hitte Lóri és Zoli helyett cserélt - féregmozgás suhogós hálózsákban. Margó "jogurt"függő lett, Dani cinizmusa átragadt Ágira, nem szeretem a láthatatlan focit, inkább 22-es csapdája, ami azért néhányszor megnyilvánult. Ó és pjeszkovica vacsorára gyomortelítettségig - lepény, hús, zöldséggel meg te pakolod tele (ja hát azért nassoltunk is napközben). Óraállítás, 9 óra(?) alvás.
Reggel mise, szegedi vendégek megemlítése, Dani olvas "ha már vannak vendégek". Buszút Törökkanizsára, a fele csomag nem fért be, mert egy féldisznó már volt a csomagtartóban. Lóriéknál a kutya majd felborult a boldogságtól. Sajtostésztafőzés, szemétkedősuno, kávé aztán szemerkél meg el is kell mosogatni, Zenta ugrott. Séta, bevásárlás Törökkanizsán (ha már a buszjegyrevaló megmaradt), antiszoc utálok mindenkit hangulat (Szilvi örült, hogy végre meglátta a fényt - értsd sötétet - a szememben). Valami nem volt rendben az egésszel, időnként mások is érzékelték. Este Imi elmesélte röpke két órában sör mellett, amit Zentán mondott volna történelmileg. Vacsora, maradék kávé, csoki, sör. Láthatatlanfoci, így én inkább tus, beköltözés Lóri szobájába, ágyára, Coelho Piedra folyó partján ültem és sírtam kéthuzamra (este és reggel) elolvasása "ne olvasd nyúéjdzses", kint esik, teraszon üldégélés Margóval és Aga kutyával (még mindig nem vesz rólam tudomást), a csillagnézés eső miatt elmaradt. Reggeli, hazaút Paffykocsival Szegedig, busz pont indult, itthon pont ebéd, aludni kéne de mindenki itthon.
Holnap munka - uff mintha két hete mentem volna el.

Monday, October 22, 2007

Banán

Ha egy szép sárga banánnak lehúzod a héját, akkor, ha jól megnézed a fehér húsát, láthatod, ahogy szikrázik, mint a frissen esett hó.
Én akkor is jobban szeretem, ha félig rohadt. (Na jó, ha kicsit barnul, mert édesebb.)

Saturday, October 13, 2007

Olvasd, hallgasd, nézd

Mert hát hamuhamuhamuhamuhamuhamuhamuhamuhamuhamuhamuhamuhamu.
S bár éghető anyag nincs, azért ez például szikra.

JOSH GROBAN
You Are Loved (Don't Give Up)

Don't give up
It's just the weight of the world
When you're heart's heavy
I...I will lift it for you
Don't give up
Because you want to be heard
If silence keeps you
I...I will break it for you

Everybody wants to be understood
Well I can hear you
Everybody wants to be loved
Don't give up
Because you are loved

Don't give up
It's just the hurt that you hide
When you lost inside
I...I will be there to find you
Don't give up
Because you want to burn bright
If darkness blinds you
I...I will shine to guide you

Everybody wants to be understood
Well I can hear you
Everybody wants to be loved
Don't give up
Because you are loved
You are loved

Don't give up
It's just the weight of the world
Don't give up
Every one is to be heard
You are loved